baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

KOLUMNA: Vjerujete li u vanzemaljce

Čitajte najnoviju kolumnu profesorice književnosti i novinarke PinkM-a Željke Mirković.

KOLUMNA: Vjerujete li u vanzemaljce
FOTO: PinkM

Koliko puta vam je rečeno da o ljubavi ne raspravljate punih usta. Džaba sada grcate i borite se za vazduh. Valjda se neko smiluje i doda čašu česmovače da zalogaj, zapao u grkljanu, pronađe put do želuca. Polako, bez kolutanja očima. Niko vam nije kriv što oblimice gutate slatke zalogaje.
Pogrešna postavka stvari stvara privid da vaše poimanje emocije igra na sigurnu kartu. Zanemarite teoriju, bazirajte se na praksu. To što u ljubavnim romanima priča ima srećan kraj i što se drogirate čitanjem pisaca koji su zahvaljujući ljubavnom brodolomu postali greškom pisci vaš je propust. Loš pristup literaturi. Ne nasjedajte na ružičastu literaturu, zna udariti u glavu. Napravi pometnju u tintari da se danima preispituješ.
Možda će nas odlomak iz ružičaste knjige prosvijetliti u poimanju stvari.

– Emocija ili seks… to je sve isto. Ako nema seksa, nema ni emocije! – izričit bi poznavalac ženskog roda.

– Stani, polako, da razjasnimo stvari. Šta je to emocija? Do sada nisam spoznao tu magiju u muško-ženskim odnosima. Je li to onaj osjećaj kada bi da se svađaš sa svima? Kada sičija krene da guši? Ispljujete se pošteno, da vas je sramota da se u oči pogledate narednih deset dana.

– Druže, ti si nepopravljiv! Samo ti je sičija u glavudži. Poješće ti i to malo mozga. Nisi spoznao ljubav. Koji si ti luzer. Kako možeš da živiš tako prazan. Na osnovu čega baziraš teoriju da si pravi poznavalac žena. Nemaš ti pojma o životu.

– Ja nemam pojma. Mijenjam ih kao ti čarape. Povlačim riječi. Ti, u stvari, rijetko mijenjaš čarape. Seks je, druže, glavni pokretač u muško-ženskim odnosima. Bez toga ti ne priznajem ništa. Pusti ti prožimanja, oduzimanja, pisanje poezije. Kad ti krv jurne u mozak, prestanu sve te treperave stvarčice da te svrbe. Volim svaku ženu sa kojom imam kvalitetan seks. One koje su metiljave, traže emocije, pozdravim ih poslije prvog viđenja. Šta će jadnom čovjeku ta dusa. Ne mogu, brate, biti na telefonskoj liniji non-stop. Cvrkutati o ljubavi, obećavati, lagati. Sa mnom su stvari jasne. Hoćeš-nećeš, ne moraš. Nisam neka cvjećka, ali žene cijene iskrenost. Navuku se na mene. Vidiš, to je njihova greška. Polete za iskrenim tipom i upadnu u živo blato. Šta da radim, kada sam iskren. Volim, žene… ne i ljubav… Sa emocijom sam na Vi… Neka Vi samo polako. Nije to za mene. Još sam mlad i zelen. Neka Vi dođe u poznu starost da me tetoši i ugađa. Neka Vi, sačekaću. Nećemo još prelaziti na Ti… ostanimo na Vi.

– Ne bulazni gluposti. Misliš da tvoje recke nešto znače. Srce ti je sišlo u petu. Krv ti se razvodnjila. Mlak si ti, brale. Gledaj mene. Vrcam od emocije.

– Samo ti sebe tješi, druškane. To što si se zalijepio za jednu ženu toliko godina govori da si kukavica. Strah te je promjene. Razumijem, i ja sam se tako osjećao prije. Ali, vjeruj mi, to je samo privid. Nema tu ljubavi. Stara dobra navika.

– Ja sam vagabundo. Doduše, uhvati me ponekad osjećaj da mi tijelo zatreperi, srce zaigra. Sada znam da je to lažni znak za uzbunu. Crnku zamijenim brinetom sa kojom imam fenomenalan seks. Sjutra sam već kao nov. Simptomi koji ukazuju na pad imuniteta bivaju kao rukom odneseni. Srculence, ti si mi sav od emocija. Reci mi šećerko, šta je ljubav?

– Hm… nećeš ti to shvatiti… ali, evo pokušaću. Ljubav… To je ono kada ti ponestaje riječi… kada ti se stalno pjeva. Smiješ se bez razloga. Imaš potrebu da neprestano pričaš.

– Vidi…vidi malog! Pa, to je zaljubljenost! Stari sam igrač. Ne potcjenjuj moju moć zapažanja.

U dijalog dvojice muškaraca, uplete se narator koga je život već odavno naučio da podilazi publici. Narator ljubav diže na pijedestal. Bitno je misliti glavom čitalaca. Koga još briga o složenosti muško-ženskih odnosa. Ženama je potrebno pocijepati srce, da se dobro isplaču nad tekstom, muškaraca aplaudirati nad njihovim egom.

Da bi raskrinkao aktere dijaloga narator uvede ženski lik. Skrivena, sa naćuljenim ušima, žena je pomno pratila priču. Zategnuta kao praćka, cupkala je u mjestu. Bujno poprsje se bunilo u dva broja manjoj košulji. Nervozno je vukla prekratku suknju. Iz torbice izvadi karmin i ogledalo, da popravi šminku na rascvjetalim usnama. Zadovoljno se smješkala odrazu u ogledalu. Ti si mačka. One vole da se igraju sa miševima. Pa da počnemo. Sa kojim prvo da se zaigram. Smorila me priča zvekana. Koji mediokriteti. Da ih teta Marica nauči kako se bljuje vatra.

Priđe im sa leđa i isuka jezičinu od pola metra. Tresnu jednog pa drugog. Od naleta riječi padoše u stranu.

– Šta je nedojebani tipovi?! Vi ste uzeli za pravo da pričate o ljubavi. Pa vi ne možete da volite ni kućnog ljubimca a kamoli ženu. Mislite da ste nedoderi. Orangutani, to je za vas kompliment. Sram vas bilo. Prave ste drvosječe. Ovaj smeđi tobož zna šta je ljubav. Jadna ta nesrećnica što je sa tobom deset godina. A ti… što o ljubavi govoriš na Vi. Ti si tek pacijent. Zamisli tih jadnica što iskusiše tvoju vrcavost. Ti si kao seksi mašina. Nemaš ti pojma o seksu. Vidi, nosiš bijele čarape na crne pantalone. Koji raspar. Isceri mu se u lice. Od mene imaš crveni karton. Isključen si iz igre. Ajmo razlaz, momci.
Zamahnu crvenom torbicom da napravi sebi prolaz.
– Zbogom nedojebani nedoderi!

Momci ostaše u čudu. Ništa im ne bi jasno. Žena ih izu iz cipela. Izbrisa ljubav sa lica zemlje. Pogledaše se sa puno razumijevanja.
I narator osta bez teksta, misli mu se pomutiše, nesta mu inspiracije. Potrebno bi bilo izvesti zaključak, privesti priču kraju. Kako završiti? Uvijek kuburi sa završnicom. Obmanuti čitaoce ili im dati nadu. Hm… prepusti se razmišljanju. Smisliće već nešto.

Vjerujete li u vanzemaljce? Zašto se mrštite? Tako vam je i sa ljubavi. Sve dok se iščuđavate, ništa od vaše sposobnosti da joj se prepustite.

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image