baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

HAN: Ruski uticaj bez dugotrajnih posljedica

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku, Johanes Han, ocijenio je da je situacija na Zapadnom Balkanu i dalje krhka. On je konstatovao ruski uticaj u regionu, posebno kada je riječ o geostrateškom razvoju. S tim u vezi je pomenuo pristupanje Crne Gore NATO-u, što ne nailazi na dobar prijem u Rusiji.

HAN: Ruski uticaj bez dugotrajnih posljedica
FOTO: Tanjug

Pokušavaju stvarati određene probleme, ali to neće imati dugotrajne posljedice, jer 70 odsto investicija u region dolazi iz EU i biće ih još – podvlači Han.

Istakao je i da je trajno rješenje moguće samo u međunarodnim okvirima, odnosno unutar EU.

Što se otpora daljem prijemu zemalja u EU tiče, Han naglašava da je većina stanovništva država članica uzdržana, zbog čega je važno te ljude uvjeriti da nova članica ne predstavlja teret ili problem, već dobitak.

Zemlje koje žele da pristupe, prema njegovim riječima, moraju da ispune preduslove, pravni sistem mora funkcionisati, moraju biti mnogo atraktivnije kao mjesto za investicije.

eu_zastava1
Han ističe da je trajno rješenje za Zapadni Balkan moguće samo u međunarodnim okvirima, odnosno unutar EU

 

Privrede država moraju, prilikom budućih prijema, biti ključni faktor.

Zbog toga smo predložili zajedničko tržište za region Zapadnog Balkana, sa slobodnim protokom roba i usluga, zajedničkim priznavanjem sertifikata. To bi se moglo relativno lako sprovesti, bez da se mijenjaju ugovori i bio bi prvi korak u evropsko zajedničko tržište. Moglo bi se stvoriti do 80.000 ukidanjem formalnih prepreka – uvjeren je Han.

 

AUTOR: Tanjug/PinkM

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image