BRAJOVIC 160X600
BRAJOVIC 160X600

HAGLAJTNER: Uradili ste dosta, potrebno je još mjerljivih rezultata

U proteklom periodu urađeno je dosta vezano za poglavlja 23 i 24, ali zvanični Brisel očekuje više rezultata u slučajevima pranja novca, trgovine ljudima i sfere organizovanog kriminala, kazao je predstavnik Evropske Komisije Tomas Haglajtner nakon sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i EU. Potrebna je čvrsta posvećenost i puno rada da bismo postali punopravna članica Unije do 2025. i takva projekcija u tom slučaju bila bi izvjesna, kazao je Haglajtner.

HAGLAJTNER: Uradili ste dosta, potrebno je još mjerljivih rezultata
FOTO: Pink M

Ostvareni su određeni pomaci u oblasti vladavine prava, ali je potrebno još puno rada i konkretnih rezultata. Ima napretka u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali ne u dovoljnoj mjeri, kazao je predstavnik Evropske Komisije Tomas Haglajtner nakon sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i EU.

Postoje oblasti u kojima očekujemo više rezultata. Mogu pomenuti oblasti pranja novca, trgovina ljudima, oduzimanje imovine stečene kriminalom i još neke oblasti za organizovani kriminal. Nadamo se da će naredni mjeseci donijeti upravo takve rezultate – poručio je Haglajtner.

Projekcija da ćemo postati punopravna članica Evropske Unije do 2025. izvodljiva je. Za to je , kako je kazao Haglajtner, potrebna čvrsta posvećenost i puno rada.

– Stvari su u rukama Crne Gore. Na Vladi, pravosuđu, Skupštini i svim ostalim organima je da da se potrude da to tako i bude. Ja nesumnjivo mislim da je to moguće– kazao je on.

andrija

Set izmjene zakona vezanih za izborno zakonodavstvo pod posebnom su lupom zvaničnog Brisela. zadovoljni su dosadašnjim rezultatima skupštinske Radne grupe koja se time bavi.

– Za Evropsku Uniju veoma je važno da se sprovedu preporuke koje ste dobili od strane OEBSA. Mi pozdravljamo činjenicu da se po njima postupa prvenstveno od strane skupštinskog odbora koji se bavi tim pitanjima. Naglašavamo važnost da se ovakva pitanja rješavaju u jednom inkluzivnom i transparentnom procesu, jer su to važni Zakoni- dodaje Haglajter.

Haglajtner je posebno pocrtao pa pored toga što je naša zemlja predvodnica u procesu pristupanja, dobrim projektima dobijamo i najviše novac iz IPA predpristupnih fondova. Podsjetio je da će finalni izvještaj Evropske Komisije o napretku naše zemlje biti objavljen u aprilu naredne godine.

ivan brajovic 970×90

AUTOR: PinkM, Predrag Vučinić

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image