BRAJOVIC 160X600
BRAJOVIC 160X600

EBRD: 40 miliona eura za puteve u Crnoj Gori

EBRD obezbjeđuje kredit od 40 miliona eura kao doprinos finansiranju rekonstrukcije 216 kilometara magistralnih puteva u Crnoj Gori.

EBRD: 40 miliona eura za puteve u Crnoj Gori
FOTO: Gov.me

Kredit će u tri tranše biti dodijeljen Ministarstvu saobraćaja i pomorstva. Prva tranša od 10 miliona eura će se koristiti za dionice puta između grada Rožaje i sela Spiljane u blizini granice sa Srbijom.

Očekuje se da će druga i treća tranša od po 15 miliona eura biti na raspolaganju tokom 2018. i 2019. Godine, za modernizaciju dionica puteva na jugu: Podgorica – Danilovgrad i Tivat – Jaz.

– Ovaj projekat pokazuje posvećenost naše vlade da podrži razvoj putne infrastrukture u zemlji. Ovo je važno za ekonomski rast i regionalne integracije. Investicija će olakšati protok roba i ljudi, smanjiće troškove transporta i povećati bezbjednost na putevima -kazao je Darko Radunović, ministar finansija Crne Gore.

2017-12-07-potpisivanje-ugovora-o-zajmu-sa-EBRDom-005-1
Projekat pokazuje posvećenost vlade da podrži razvoj putne infrastrukture u zemlji

Kako je dodao direktor EBRD za saobraćaj Sue Barret, neki od glavnih puteva Crne Gore vijugaju kroz planine, neki leže pored mora, što ih čini veoma lijepim, ali i osjetljivim na vremenske šokove.

Da bi se izbjegli rizici od erozija, klizišta i poplava, projekat rehabilitacije koji EBRD finansira će uključivati poboljšanja kao što su povećanje kapaciteta za odvodnjavanje, ojačane putne nasipe i specijalne projekte mostova – dodao je.

Jap Sprey, šef kancelarije EBRD u Podgorici, je prokomentarisao da su prekogranična i nacionalna saobraćajna infrastruktura od ključnog značaja za dalji rast i investicije.

Kvalitetna saobraćajna povezanost može znatno poboljšati pristup poslovima, tržištu, školama i bolnicama u Crnoj Gori. To će posebno osnažiti sektor turizma, koji daje značajan doprinos ekonomiji – dodao je on.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori. Do sada je uložila 530 miliona eura u preko 50 projekata u zemlji. Njene investicije imaju za cilj da crnogorska privreda postane konkurentnija, integrisana i “zelena”.

Prema najnovijoj ekonomskoj prognozi EBRD, crnogorska ekonomija će porasti za 3,7 odsto ove godine i 3,3 odsto u 2018 godini.

ivan brajovic 970×90

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image