baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

DRI: Veliki dio vojne imovine neiskorišćen

Vojska Crne Gore na raspolaganju ima ogromnu nepokretnu imovinu, od čega je veliki dio i neiskorišćen, pokazuje izvještaj DRI koji je prezentovan odboru za bezbjednost i odbranu. Iz DRI poručili su da je Ministarstvo odbrane bilo dužno da dio te imovine koja je neiskorišćena proda ili ustupi drugim organima na korišćenje, zato su uputili i određene preporuke koje ovaj vladin resor mora ispuniti u narednom periodu.

DRI: Veliki dio vojne imovine neiskorišćen
FOTO: RTCG

Prema podacima vojska Crne Gore na raspolaganju ima veliku nepokretnu imovinu, no veliki dio te imovine nije iskorišćen ili pravno regulisan.

Ako vam kažem da vojska koristi 65 lokacja i 1400 objekata visoke gradnje,  a vojsci je potrebno svega  25 govori o činjenici da imamo ozbljan problem – kazao je senator DRI Branislav Radulović.

Samo od 101 poslovnog prostora kojim raspolaže, vojska koristi svega 16 dok je veći dio poslovnih prostora uzurpiran, prazan ili u fazi pribavljanja pravne dokumentacije. Kako kažu iz DRI problem viška imovine datira još od 2006. godine.

Nedopustivo je da do 2017. godine nijesmo na adekvatan način riješili pitanje imovine koja vojsci ne treba i  valorizovali na pravi način – poručio je Radulović.

Kako bi se problem riješio DRI u izvještaju navodi 19 preporuka od kojih se najveći dio odnosi na evidenciju i upravljanje imovinom. Iz ministarstva odbrane poručili da su već krenuli u relizaciju dijela preporuka.

Imaćemo dobar pregled,  ono što je perspektivno biće stavljeno u funkciju, ono što nije biće dato Upravi za imovinu – poručio je državni sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović.

Poslanika DPS Milorad Vuletića intresovalo je na koji način ministarstvo planira da riješi problem viška imovine i da li će se sredstva od eventualne prodaje dijela imovine odnositi na rješavanje stambenog pitanja zaposlenih u ministarstvu.

-Budući da svi radnici ministarstva  odbrane nijesu na adekvatan način riješili stambena pitanja – kazao je Vuletić.

Iz ministarstva odbrane poručili su da će se dio sredstava koristiti za rješavanje stambenih pitanja pripradnika vojske i ministarstva. Na odboru zaključeno da je ministarstvo odbrane dužno da do septembra dostavi plan aktivnosti za realizaciju preporuka koje je u svom izvještaju navela DRI.

AUTOR: pinkm

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image