DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

DPS: Ohrabrujuće poruke Junkera (VIDEO)

Evropska unija mora otvoriti jasnu perspektivu članstva Zapadnom Balkanu, jer bi inače zaprijetila opasnost da Evropa ponovo bude svjedok “tamošnjih nesrećnih događaja iz 90-ih godina”, upozorio je u Sofiji predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. On je najavio i da će uskoro posjetiti zemlje Zapadnog Balkana. Poruke Junkera su, kažu u DPS-u, pozitivne, a na našem putu ka Evropskoj uniji očekuju i podršku Bugarske koja je od 1. januara preuzela predsjedavanje Savjetom EU.

DPS: Ohrabrujuće poruke Junkera (VIDEO)

Ponovio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker da do 1. januara 2020. godine neće biti moguće da EU primi nove članice. No, i pored toga prvi čovjek Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana imao je jasnu poruku.

„Važno je da Zapadni Balkan vidi da mu je otvorena jasna evropska perspektiva, jer je inače velika opasnost da u tom složenom području Evrope ponovo budemo svjedoci nesrećnih događaja iz 90-ih godina“, kazao je Junker.  

junker
Junker: Važno je da Zapadni Balkan vidi da mu je otvorena jasna evropska perspektiva

Sve ovo, Junker je rekao bas u Bugarskoj – zemlji koja je od 1. januara preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske Unije, a čiji su zvaničnici već najavili podršku zemljama Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija.

„Mislim da je ovo jako važno kako za Crnu Goru ta, kao i za cijeli Region Zapadnog Balkana zato što politika proširenja mora ostati u fokusu prioriteta EU kako se na Balkanu ne bi pojavio euroskepticizam i ne bi se izgubio zanos za članstvo u EU koji je do sada postojao“, poručio je Nikolić.

nikolicccc
Nikolić: Politika proširenja mora ostati u fokusu prioriteta EU

Posebno raduju, kaže Nikolić, ranije poruke predsjednika Evropske komisije da će se za članstvo u EU vrednovati pojedinačni rezultati svih zemalja, a ne princip paketa.

To je naročito važno zbog inetersa Crne Gore jer zaista smatramo da svaka država treba biti posmatrana pojedinačno i svakoj državi se motraju vrednovati rezultati koje je sama ostvarila bez obzira na eventualne ostale države koje su svakako dobrodošle da zajedno sa CG uđe u EU ali samo ako se ostavre rezultati koji omogućavaju zajednički ulazak“, dodaje Nikolić.

 Predsjednik evropske komisije Junker najavio je i skoriju posjetu svim zemljama Zapadnog Balkana.

 

 

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image