DOKTOR OZJAR o metodi za precizno i efektno uklanjanje nepristupačnih tumora (VIDEO)

Kako bi dobili bitku sa kancerom građani Crne Gore nerijetko odlaze u savremene klinike opremljene najnovijim tehnološkim dostignućima u oblasti medicine. Čest izbor oboljelih je klinika Adžibadem u Istanbulu, koju je posjetila ekipa Pink M televizije, a svjetski poznat onkolog Enis Ozjar za Pink M je govorio o prednostima Sajber noža kao metode za precizno i efektno uklanjanje nepristupačnih tumora.

DOKTOR OZJAR o metodi za precizno i efektno uklanjanje nepristupačnih tumora (VIDEO)
FOTO: PinkM

Sajber nož je jedan od nekoliko savremenih radioterapijskih aparata za bezbolno liječenje kancera. Jedinstven dizajn omogućava tretiranje tumora na bilo kojem mjestu u organizmu, kao i tretiranje promjena na mozgu i kičmi. Već dvije decenije ovaj aparat daje nadu u ozdravljenje oboljelima od raka, a ljekari u savremenim klinikama ističu njegove brojne prednosti. Za Pink M je na ovu temu govorio onkolog Enis Ozjar iz klinike Adžibadem u Istanbulu.

-Ovo nije invazivna metoda, iako je riječ o radiohirurgiji, ne pravimo rezove, već doziramo zračenje koje je usmjereno samo na tumor, dok je okolno tkivo minimalno izloženo radijaciji i nema nuspojava. Uspješnost tretmana zavisi od tipa tumora, veličine i lokacije – kazao je Ozjar.

Upotrebom Sajber noža jedno zračenje dijeli se na nekoliko manjih tokom više dana, šta je naročito značajno kod liječenja tumora velikih dimenzija ili onih koji se nalaze blizu osetljivih oblasti, jer obezbjeđuje zaštitu od radijacije tkivu koje se nalazi u okolini tretirane lezije.

-Sajber nož za razliku od Gama noža može da tretira i tumore veće od 3 cm. Takođe, liječenje primjenom ovog sistema značajno smanjuje rizik od komplikacija i dugotrajnih oporavaka, koji su ustaljeni kod tradicionalne hirurgije – pojasnio je Ozjar.

klinika
Upotrebom Sajber noža jedno zračenje dijeli se na nekoliko manjih tokom više dana

Po završetku liječenja, većina pacijenata može da se vrati kući i nastavi svoje redovne svakodnevne aktivnosti, a svoje povjerenje ljekarima u Adžibademu poklanja veliki broj građana Crne Gore.

Imamo mnogo pacijenata iz Srbije i Crne Gore. Upravo je došao 27-ogodišnji mladić iz Crne Gore sa tumorom na mozgu, koji nije reagovao na hemoterapiju – naveo je Ozjar.

Za Sajber nož ljekari se odlučuju i kada je benigni tumor nezgodno pozicioniran na mozgu, a kada bi operacija uzrokovala teška oštećenja ili dovela do smrti pacijenta. Robotski dio tkz. noža se može rotirati u svim pravcima i tako zračiti iz više od 1000 mogućih uglova što je više u odnosu na bilo koji drugi sistem.

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image