baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

DARMANOVIĆ: Ulaskom u NATO Crna Gora postala dio najjačeg kolektivnog sistema bezbjednosti (VIDEO)

Ulaskom u NATO Crna Gora je postala dio najjačeg kolektivnog sistema bezbjednosti, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović odgovarajući na pitanja u toku Građanskog sata koji organizuje Centar za demokratsku tranziciju.

DARMANOVIĆ: Ulaskom u NATO Crna Gora postala dio najjačeg kolektivnog sistema bezbjednosti (VIDEO)
FOTO: PinkM

Kako je naveo Darmanović, Crna Gora ima tri stuba vanjske politike ističući da je jedan od njih NATO.

To je ispunjenje državnog cilja kada smo postali nezavisna država. Postali smo članica pod težim okolnostima. Morali smo da se nosimo sa osporavanjem Rusije, što nam je dodatno otežavalo posao. Sada smo dio najjačeg kolektivnog sistema bezbjednosti. Podigli smo investicione mogućnosti (sa stanovišta investitora bezbjednosni rizik je bitan), podigli smo nivo bezbjednosti regiona – poručio je Darmanović.

Upitan da prokomentariše situaciju u regionu, tačnije, premišljanje kosovskog premijera Haradinaja kada je riječ o razgraničenju sa Crnom Gorom ministar je kazao da u regionu uvijek ima pozitivnih i negativnih promjena.

DARMANOVIC 1
Darmanović: Ulaskom u NATO Crna Gora postala dio najjačeg kolektivnog sistema bezbjednosti (Foto: PinkM)

Pitanje o demarkaciji CG i Kosova je ponovo otvoreno, ne možemo da pretendujemo na stavove kosovske Vlade, međutim za CG je to pitanje završeno. Vjerujemo u demokratski kapacitet institucija na Kosovu. Pitanje može da ostane otvoreno što se tiče Kosova. Međutim mi smo tu našu ulogu iscrpili – jasan je ministar vanjskih poslova CG.

Komentarišući odnos sa nekim od susjeda napomenuo je da sa Hrvatskom imamo neriješeno pitanje Prevlake.

No, za sada, privremeni sporazum se održava. Moramo vjerovati u mehanizam međunarodnog prava – kaže Darmanović.

darmanovic22
Darmanović: Pitanje o demarkaciji CG i Kosova je ponovo otvoreno, ne možemo da pretendujemo na stavove kosovske Vlade, međutim za CG je to pitanje završeno (Foto: PinkM)

Odgovarajući na pitanje vezano za odnose sa Rusijom, ministar je kazao da oni (odnosi) nijesu prekinuti.

Istina je da je Rusija promijenila pristup međunarodim odnosima. Današnja politika Rusije donosi izazove prema članicama NATO i na to se adekvatno reaguje. Naši politički odnosi sa Rusijom su loši. Ekonomski su dobri, npr. sve veći broj ruskih turista koji dolaze na naše more. Mi nijesmo prijetnja Rusiji, smatram da će se naši odnosi vremenom popraviti – poručio je Darmanović.

Vezano za Junkerovu izjavu da do kraja 2018. godine neće biti proširenja, Darmanović smatra da to može biti destimulativno za aspirante. No, ipak ističe da nije novina i da ni jedna zemlja nije ni spremna za proširenje, dodajući da je Crna Gora napredovala i otvorila veliki dio poglavlja.

 

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image