DRAGICA SEKULIC 160 X 600
DRAGICA SEKULIC 160 X 600

DAKOVIĆ: Hrana na crnogorskom tržištu bezbjedna (VIDEO)

Nakon informacije da je na graničnom prelazu CG u protekle dvije sedmice spriječeno stavljanje u promet 12 nebezbjednih pošiljki hrane, direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković, poručuje da nema prostora za zabrinutost.

DAKOVIĆ: Hrana na crnogorskom tržištu bezbjedna (VIDEO)
FOTO: Pink M

Kontrola namirnica na našem tržištu pokazala je da su u posljednje dvije sedmice obustavljene pošiljke voća i povrća, zbog povećanog broja pesticida. Sa tržišta je povučena i hrana za bebe, Novalak kao i dvije vrsta sokova. Ipak, iz Uprave za bezbjednost hrane, poručuju da mjesta za paniku nema.

Građanima možemo da poručimo da je hrana na našem tržištu bezbjedna. Zaista hrana se kontroliše u velikoj mjeri. Naši objekti koji proizvode hranu su vrlo kontrolisani i vrlo se prate, pogotovo kada je riječ o velikim objektima – kazala je Daković.

Daković: U povrću utvrđeno mnogo veće prisustvo pesticida nego uobičajno

Međutim, iako se ustanovi da je hrana bezbjedna, sporno pitanje je i način njenog čuvanja.

Ako mi omogućimo da hrana dođe bezbjedna na tržište, pa se obezbijedi da u objektima budu zadovoljeni higijenski standardi i dalje imamo pitanja rukovanja hranom i temperaturnim režimom – pojašnjava Daković.

Kvalitet je ono čemu teže, poručuju iz kompanije “Voli”, ističući kako vode računa od koga se snabdijevaju, bilo da je riječ o inostranom ili domaćem tržištu.

Šuškavčević: Uglavnom se oslanjamo na domaći otkup

Kada je riječ o snabdijevanju našeg marketa uglavnom se oslanjamo na domaći otkup. Naš otkupni centar u Matagužima u sezonskom periodu radi punom parom. Pripremamo i Logistički centar koji će podrazumijevati otkup voća i povrća sa cijele teritorije Crne Gore – kazala je PR kompanije ”Voli” Olivera Šuškavčević.

Da bi bezbjednost hrane podigli na viši nivo iz Uprave su pojačali graničnu kontrolu. Međutim, istakli su da će posebne kontrole sprovoditi na Primorju u toku sezone.

Daković: Na pijacama pojačan inspekcijski nadzor

Danas su počeli mobilni timovi koje smo organizovali i koji su krenuli iz Podgorice. Riječ je o tri tima, tri inspektora koji će da kontrolišu uslove u objektima koji posluju hranom, u Budvi. Problem predstavlja i mali je broj inspektora, ali mislim da smo napravili dobru organizaciju pojasnila je Daković.

Što se tiče pijaca, i tu je pojačan inspekcijski nadzor, pogotovo u Baru i Ulcinju. Inspektor uzima uzorak povrća ili voća, a nakon toga se uzorak šalje na analizu u laboratoriju, uvjeravaju iz Uprave.

DRAGICA SEKULIC 728 X 90

AUTOR: Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image