CEDEM: CG poboljšala transparentnost

U mnogim parametrima transparentnosti Crna Gora postiže dobre rezultate, ocijenjeno je na konferenciji Zagovaranje za otvorenu Vladu. Takođe, CEDEM je predstavio rezultate javne ankete o povjerenju, sprovedene minule godine, navodeći da se najviše vjerovalo obrazovnom sistemu, a najmanje političkim partijama.

CEDEM: CG poboljšala transparentnost
FOTO: Pink M

Izvjesno je da su za pet godina postignuti pomaci u mnogim parametrima transparentnosti, ocijenio je izvršni direktor CEDEM-a Nenad Koprivica na konferenciji Zagovaranje za otvorenu Vladu. Između ostalog postignuti su kaže značajni rezultati u primjeni e-platforme ,,Budi odgovoran”, čime je dat doprinos suzbijanju sive ekonomije i jačanju učešća građana u javnim politikama.

,,Međutim tu ne treba stati. Pred CG je još izazova na koje vlada treba da odgovori kako bi se unaprijedila neposredna komunikacija građana sa administracijom, obezbijedio pravovremen i djelotvoran pristup svim informacijama od javnog značaja ali i osiguralo puno praćenje primjene Akcionog plana”, kazao je Koprivica.

Šef vladinog Biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac, ističe da je između izvršne vlasti i NVO sektora stvoreno partnerstvo, koje će biti dodatno ojačano realizacijom akcionog plana. Navodi da je izdvojeno oko 100 hiljada eura za primjenu 20-ak mjera i aktivnosti.

,,One su dobro probrane, tiču se daljeg unaprijeđenja transparentnosti Vlade i daljeg umrežavanja svega što sada postoji, a nije dovoljno kvalitetno”, navodi Kusovac.

Pojašnjava da Vlada objavljuje veliki broj dokumenata, ali da nije uvijek lako pronaći neki podatak kada je to potrebno, pogotovo kada su posrijedi javne finansije.

,,To frustrira civilni sektor zbog nemogućnosti da pronađu podatke i dođu do imputa potrebnih za analizu, a sa druge strane mi smo uvidjeli da se ništa ne krije već je to plod nekih nesrećnih okolnosti i dosta smo pažnje tome posvetili”, pojašnjava Kusovac.

Na konferenciji su i predstavljeni rezultati javne ankete o povjerenju vladi, sprovedene u novembru minule godine.

,,Najveće povjerenje u tom periodu je imao obrazovni sistem i to 55,5 odsto, zatim slijedi zdravstveni sistem, a na trećem mjestu je SPC. Povjerenje u predsjednika države je bilo malo veće od 48 odsto”, saopštio je Ognjen Marković iz CEDEM-a.

U odnosu na istraživanje iz 2013. zabilježen je rast povjerenja u skupštinu, sudstvo, policiju i vojsku , dok se manje vjeruje nevladinim organizacijama i delegaciji EU, a njamanje političkim partijama. Saopšteno je i da 81 odsto ispitanika nikada nije učestvovao u demonstracijama, a 95 odsto ih nikada nije podnijelo zahtjev za pristup javnim informacijama.

AUTOR: Pink M

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image