BUDŽET: Povećanje konkurentnosti, razvoj sjevera – planirani deficit duplo manji (VIDEO)

Ključni ciljeve Predloga Budžeta za 2018. godinu su jačanja stabilnosti javnih finansija, povećanja konkurentnosti i razvoja ekonomije, kontinuiteta značajnih kapitalnih ulaganja, garantovanja socijalne sigurnosti građana, redovnog finansiranja javnih djelatnosti, ravnomjernijeg regionalnog razvoja, unapređenja javne infrastrukture, redovnog servisiranja međunarodnih obaveza. Sve to, kako je danas saopšteno iz Vlade tokom predstavljanja Budžeta, trebalo da doprinesu jačanju stabilnosti javnih finansija.

BUDŽET: Povećanje konkurentnosti, razvoj sjevera – planirani deficit duplo manji (VIDEO)
FOTO: Gov.me

Ministar finansija Darko Radunović saopštio je danas da je ekonomski rast u ovoj godini bio četiri odsto, čemu je značajno doprinio kapitalni budžet, te naglasio da budžet za narednu godinu karakteriše brži rast prihoda.Više od pola kapitalnih budžeta, kako je rekao, usmjereno je na sjever, dok su povećana i izdvajanja za razvoj Prijestonice.

– Predlog Zakona o Budžetu za 2018. predstavlja izraz mjera ekonomske politike usmjerenih na jačanje fiskalnih stabilnosti, sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije, podršku konkurentnosti i razvoju kao i pravedniju raspodjelu socijalnih fondova u cilju obezbjeđivanja održivog rasta ekonomije, koji je u funkciji daljeg unapređenja životnog standarda građana – rekao je ministar Radunović.

2017 11 14 Predlog zakona o Budzetu za 2018 godinu 026
Više od pola kapitalnih budžeta usmjereno na sjever

Iz Vlade su saopštili da su ohrabreni ostvarenim, odlučni da nastave sa dinamičnim i održivim ekonomskim rastom i ostvarenjem vizije napretka ukupnog društva i unapređenjem kvaliteta života svih građana.

Kao ključne odrednice Budžeta u funkciji jačanja stabilnosti javnih finansija su: rast izvornih prihoda, koji su prema porojekcijama za za narednu godinu veći su za 153,6 miliona eura ili 9,9 odsto. Projektovano je i smanjenje budžetskog deficita na na 116,2 mil. € odnosno 2,6%, što je umanjenje za 117,5 mil. €, odnosno 50 odsto, u odnosu na planirani za 2017. Takođe, biće manja i potreba za zaduživanjem a 158,3 miliona ili za 35 odsto čime se stvaraju uslovi za smanjenje javnog duga u srednjem roku.

2017 11 14 Predlog zakona o Budzetu za 2018 godinu 029
Sekulić o Škoda Prahi: Promjena vlasničke strukture ni na koji način ne može uticati na ugovorne obaveze

Pored navedenog predviđa se i poboljšana kontrola rashoda, smanjenje budžetskog deficita, manja potreba za zaduživanjem, zaduživanje isključivo za razvoj i refinansiranje dospjelog duga, svi ostali budžetski troškovi biće finansirani iz izvornih prihoda države.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da su povećana izdvajanja za obrazovanje. Budžet Ministarstva prosvjete povećan je tri miliona eura, a za budžet Univerziteta je izdvojeno najviše od njegovog osnivanja.

To je najbolji odgovor države kako gleda na Univerzitet i zato smo se opredijelili da damo dva miliona više… U naredne tri godine ćemo izdvojiti oko 450 hiljada više za stambene potrebe prosvjetnih radnika – dodaje Šehović.

2017 11 14 Predlog zakona o Budzetu za 2018 godinu 028
Povećana izdvajanja za obrazovanje

Upitana da prokomentariše navode čeških medija o prodaji Škoda Prahe i kako će se to odraziti na drugi blok TE, ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da promjena vlasničke strukture ni na koji način ne može uticati na ugovorne obaveze.

2017 11 14 Predlog zakona o Budzetu za 2018 godinu 019

 

Ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da je budžet tog resora veći 60 odsto, te da je najveći je do sada.

Finansiraćemo naučno istraživačke i inovativne projekte – kazala je ona.

2017 11 14 Predlog zakona o Budzetu za 2018 godinu 031
Ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da je budžet tog resora veći 60 odsto

Budžetom je predviđena još snažnija podrška zdravstvu koja će iznositi 205,3 miliona eura tj. za 8,7 miliona eura ili 4,4% više, sa ciljem unapređenja nabavke ljekova i medicinskih sredstava, materijalnih troškova, liječenja van sistema javnog zdravstva i dr.

Uvažavajući iskustva iz ove i ranijih godina u cilju snažnijeg odgovora na posljedice elementarnih nepogoda (požara, poplava i sl), u Ministarstvu odbrane planirana je nabavka tri višenamjenska helikoptera u vrijednosti od 30 miliona eura sa periodom otplate na 5 godina, a u MUP planirana je nabavka dva protivpožarna aviona ukupne vrijednosti 6 miliona eura, sa periodom otplate od 3 godine.

2017 11 14 Predlog zakona o Budzetu za 2018 godinu 019
Obezbijeđena su povećana sredstva za nastavak rekonstrukcije i investiciono održavanje željezničke infrastrukture

Kapitalnim budžetom za 2018. godinu predviđeno je finansiranje projekata vrijednosti 287,7 miliona eura, i to kroz nastavak realizacije projekta izgradnje autoputa „Bar – Boljare“ (210 miliona eura planirano u 2018. godini) i kroz nastavak postojećih i uključivanje novih projekata koji se realizuju posredstvom Direkcije za saobraćaj (35,1 milion eura) i Direkcije javnih radova (42,6 miliona eura).

budzet

Najveći dio ovih izdvajanja odnosi se na Sjeverni region.

AUTOR: PinkM

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image