baner160x600 zavt
baner160x600 zavt

PET RAZLOGA zašto vam je kompjuter spor

Ukljućili ste pretraživač, pišete u Microsoft Word-u i puštena vam je muzika preko trećeg programa i na sve to kompjuter je počeo da vam koči i sporije da reaguje.

PET RAZLOGA zašto vam je kompjuter spor
FOTO: ženskimagazin.rs

Iako imate uključena tri programa, to ne znači da kompjuter treba tako loše da reaguje na nove komande, niti da otvara sporo druge programe ili stranice na internetu. Možda problem leži u nečemu drugom?

zenski-magazin-spor-kompjuter(99)

1. Niste unaprijedili sistem

Redovno vam izlazi ikonica u donjem desnom uglu kako treba da “update-ujete” sistem, ali je stalno ignorišete. Ne kažemo da vam trenutni sistem ne valja, ali zbog nedostatka novih sitnih programa vaš kompjuter može da koči u nekim trenucima, kao što je na primjer čuvanje nekog fajla.

zenski-magazin-spor-kompjuter(4)

 

2. Više prozora (tabova) u pretraživaču vam je otvoreno

Iako ste ušli “samo na kratko” da pogledate novi trejler za film ili nove cipele u vašoj omiljenoj radnji, umesto jednog prozora, otvorili ste još nekoliko novih. Potrudite se da broj otvorenih prozora ne prelazi devet, ukoliko ne želite da vam se sistem potpuno isključi.

 

zenski-magazin-spor-kompjuter(3)
3. Ne sjećate se kada ste posljednji put potpuno ugasili laptop ili kompjuter

Možda svaki dan provodite na istom računaru ili laptopu i čini vam se da im je dovoljan “sleep” ili “hibernacija”, ali vašoj mašini zaista treba odmor, makar jednom nedjeljno. Potpuno je isključite jednom nedjeljno ili još bolje – svaki dan, i vidjećete promjene.

 

zenski-magazin-spor-kompjuter(2)
4. Na pozadini (Desktopu) imate previše ikonica

Što više dokumenata na desktopu imate, to će vam kompjuter/laptop biti sporiji. Dobre vijesti su da ovo možete lako promijeniti: jednostavno napravite folder u koji ćete stavljati sve stvari na kojima radite u toku dana.

zenski-magazin-spor-kompjuter(5).png
5. Koristite previše programa u isto vrijeme

Word, Powerpoint, Media Player – su sasvim okej za solidnu brzinu računara, ali već dodatni programi poput Google Chrome-a i Excela mogu znatno da uspore kompjuter. Uvijek gasite programe koji vam nisu potrebni i na taj način prirodno ubrzajte sistem.

 

AUTOR: Ženskimagazin.rs/PinkM

POVEZANI ČLANCI

BANER ARGUMENT HEDER
Responsive Menu Clicked Image