DVA SLOVA Crnoj Gori zarađuju milione eura godišnje

Crna Gora je prije deset godina dobila jednu od najatraktivnijih ekstenzija domena na svijetu sa više od milion registrovanih domena, skoro duplo više nego što je stanovnika. Pošto „.me“ na engleskom znači „mene“ ili „ja“, spisak mogućnosti zanimljivih naziva postao je nepregledan pa su domeni poput kiss.me, follow.me i slični dostizali ogromne cifre.

DVA SLOVA Crnoj Gori zarađuju milione eura godišnje
FOTO: odaberi.me

Na prvi pogled, .me domen je stvar vlasnika, ali je .me našao znatno širu publiku pri čemu su mnogi svjetski brendovi uveli tu ekstenziju, uključujući WordPress, Facebook i PayPal. Ta kratka ekstenzija je zauvijek promijenila Crnu Goru.

Gotovo svaka država ima jedinstvenu ekstenziju domena, tzv. najviši internet domen državnih kodova (ccTLD, country code top-level domain). Tako, na primjer, Srbija ima .rs, Kanada ima .ca, Velika Britanija .uk, a Danska .dk.

Prije nego što je na referendumu donijeta odluka o nezavisnosti, Crna Gora je koristila ekstenziju domena cg.yu. Poslije otcijepljenja od Jugoslavije 2003. godine, Crnoj Gori je dodijeljena ekstenzija .cs, ali ona nikada nije zaživjela.  Nakon referenduma, vlada Crne Gore je 2007. godine raspisala zahtjev za ponudu, a pobijedila je crnogorska kompanija doMEn Ltd, sa zajedničkim ulaganjem kompanija GoDaddy.com, Afilias Limited i ME-net, itd. Kompanija je zaključila petogodišnji ugovor s vladom o korišćenju ovog domena, ali je ugovor produžen za još deset godina, do 2023. godine.

 

13151487_10153606020363441_1783419867473011190_n
Ekstenzija .me je zaslužna za nešto više od dva odsto ukupnog izvoza Crne Gore

U martu 2016. godine ekstenzija .me zabilježila je više od milion registracija naziva domena, više nego registrovani ccTLD Hongkonga, Irske i Singapura zajedno.

Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore MONSTAT, ukupna vrijednost izvoza zemlje u 2015. godini iznosila je 317,2 miliona eura, dok je prema riječima Predraga Lešića, glavnog izvršnog direktora registra .me, “ukupan prihod od imena domena sa ekstenzijom .me u 2015. godini iznosio je 6,5 miliona eura.” On kaže da prihodi od naziva imena domena zapravo pripadaju kategoriji prihoda od telekomunikacija, ali da je “u ovom trenutku više od 99 odsto .me domena registrovano izvan zemlje.”

U suštini, .me je zaslužan za nešto više od dva odsto ukupnog izvoza.

 

me
Najveći broj registracija u SAD-u i Kini                                                                                         foto: RAS Srbija

Poput ekstenzija .com i .net, veliki udio .me registracija nalazi se u vlasništvu fizičkih i pravnih lica iz SAD-a i Kine.

Izvan Crne Gore je i najviše provajdera usluga: oni u SAD-u i Kini čine 76,45 odsto svih .me imena domena registrovanih počev od trećeg kvartala 2016. godine.

Crna Gora ne samo da je dobila digitalni proizvod tražen širom svijeta, već ga je u značajnoj meri unovčila u korist lokalne privrede. Primjera radi, u okviru programa za korporativnu društvenu odgovornost Domain.me od 2013. godine organizuje konferenciju Spark.me u Budvi.

https://twitter.com/sparkdotme/status/819264519310626827

Konferencija privlači učesnike iz svih sektora tehnološke industrije, pa je tako ugostila Meta Malenvega (tvorca WordPress), Petera Sundea Komisopija (suosnivača Pirate Bay) i Kristofera Fabijana (susosnivača i jednog od lidera Unicefovog Sektora za inovacije, kojeg je magazin “Tajm” stavio na listu “100 najuticajnijih ljudi” 2013. godine).

Danas postoje hiljade različitih ekstenzija imena domena, ali prije desetak godina, kada je lansiran .me situacija u svijetu je bila potpuno drugačija. Činjenica je da .me ne samo da je postao poznati brend, već ga mnogi zajedno sa .co, svrstavaju u ekstenzije koje su zauvijek promijenile strategiju marketinga ekstenzija imena domena.

AUTOR: PinkM/Blic/techcrunch.com

POVEZANI ČLANCI

Responsive Menu Clicked Image